mandag 21. juli 2014

Torfinnstindane 13. juli 2014

Vinjerock-vorspiel 2014! 
Jeg reiste opp til Fondsbu sent lørdag kveld hvor jeg møtte Pernille og Amund (som akkurat hadde blitt  huseiere - HURRA!). Vi fant parkeringsplass til bilene og teltplass til Vinjerock og satte opp tremannsteltet til Pernille og Amund som akkurat rommet tre tinderanglere og en husky. Trangt! Men det fikk duge for ei natt.
Solnedgang over Tyin, Falketind og Uranostind.
Søndag tok vi M/B Bitihorn kl 0800 fra Eidsbugaarden til Torfinnsbu hvor vi fikk satt opp teltet (Helsport Fjellheimen 4), pakket om sekkene og gikk Torfinnstindtraversen.
Torfinnstindane sett fra Bygdin


Klyving opp til Austre Torfinnstind (2120 moh)
Turen opp startet enkelt og greit. Innmarsjen er kort og du tar høydemeterne raskt. Vi fulgte stien som går inn Torfinnsdalen opp til ca. 1200 moh hvor fulgte en litt mindre sti opp ryggen til Austre Torfinnstind. Da underlaget av typen gress gikk over til å bli løs stein ble stien borte, men vi kunne skimte enkelte varder her og der. Vardene er fra en god tid tilbake da de måtte merke stien opp på grunn av mye løs stein, var det en eldre traver som fortalte meg noen dager senere. Vi fulgte steinrenna som lå lengst mot øst, og passerte en gammel sekk som trolig har ligget der en stund, for i topplokket lå det et gammel filmkamera. Kanskje sekken tilhørte vedkommende som omkom i snøskred i 2004? Tanken på en ulykke ga meg frysninger nedover ryggraden, for fjellet gir, men fjellet tar også... Videre var det litt klyving og etter å ha passert en hvit guttebokser, ble klyvingen litt mer krevende. I utgangspunktet skulle vi ha klyvd over til første renna mot vest, men vi gjorde feil veivalg som endte med litt utsatt klatring, uten tau men med hjelmen på, opp til platået like ved toppvarden til Austre Torfinnstind (2120 moh), etter omlag 4 timer fra Torfinnsbu.
Austre Torfinnstinden (2120 moh).
Rappellen etter Austre kom ganske raskt og var enkelt å se. Vi valgte å bruke bunken av slyngene som lå ute til å feste tauet i. Enkel klyving opp til Midtre Torfinnstinden (2110 moh), deretter tre rappeller etterhverandre ned i skaret. Alle omlag 30 m. Vinden hadde begynt å ta seg opp og jeg ble kald av å vente på min tur til å rappellere. Klyvingen opp til Vestre Torfinnstinden (2085 moh) var litt mer krevende, særlig helt mot toppen. Litt smal og luftig egg som måtte klyves ned til Torfinnsegge. Videre var det stort sett enkel gange ned til Torfinnsbu. Fra Bitihorn kom det tunge mørke regnskyer innover Bygdin. I utgangspunktet var det meldt regn fra kl 1800, men nå hadde klokka passert 2000 og var vi heldig ville vi forhåpentligvis klare å være tilbake ved teltet før regnet inntraff. I følge betjeningen på Torfinnsbu er det et værskille like ved Torfinnsbu som gjør at regnet og skyene stort sett trekkes innover mot fjellene og ikke inn Bygdin. Det kan nok stemme, for regnværet lot vente på seg til etter vi hadde spist middagen våres nede ved teltet.


Austre Torfinnstinden sett fra Midtre.
Midtre Torfinnstinden (2110 moh)Eggklyving


Tid: 10,5 time inkludert pause og det gikk med 1 time i fundering av veivalg opp siste partiet til Austre. Flinke Guri-hund som lå 10,5 time alene ved teltet - applaus!

Ruta våres
Turen var utrolig fin og morsom, og det er med glede jeg kan krysse av tre nye topper i samlelista mi. Kanskje kan jeg gå så langt som å si at det er én av de fineste turene jeg har hatt i Jotunheimen hittil..?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar