Tips og triks på tur

Lakenpose 

Lakenposen er alltid med meg på overnattingsturer. Kroppen er sjeldent helt ren når den er ute på tur og da er lakenposen med å holde soveposen min ren og beskytter den for slitasje. Når jeg kommer hjem fra tur kan jeg vaske lakenposen sammen med de skitne turklærne og lakenoposen er klar for nye eventyr. En sovepose derimot er vanskelig å rengjøre. En annen fordel med lakenpose er at den er med på å øke komforttemperaturen til soveposen, avhengig av hvilken type lakenpose du har.

Det finnes mange ulike typer lakenposer på markede, både i passform, kvalitet, vekt, volum og stoff. Favoritten min er en silkepose fra Norheim. En silkepose veier nesten ingen ting og tørker lett. Silkeposen til Norheim er romselig og har meget god komfort. Jeg har også en lakenpose i merinoull for kalde vinterdager. Jeg bruker ofte lakenposen min når jeg sover på hytter eller borte hos folk, så slipper jeg å ha med sengetøy eller en sovepose.


___________________________________________

Drikkebelte og pulk

Skal du gå en vintertur med pulk og ski, er det deilig å ha skuldrene fri. Når jeg gikk Hardangervidda på langs, testet gikk med drikkebelte som jeg hadde vann i. Det gjorde at vannet var lett tilgjengelig og jeg slapp å gå med sekk og drikkesystem, som forøvrig har veldig lett for å fryse når det er kaldt. Drikkebeltet er det samme jeg bruker når jeg går på langrenn og har dermed beksyttet med en isolerende thermoflaske inni. I tillegg hadde drikkebeltet en stor lomme øverst, som jeg hadde komablandingen (nøtter, marsipan og sjokolade) og GPS´en i. Jeg er superfornøyd med denne løsning og kommer til å fortsette med det så lenge jeg har pulken med på tur.


___________________________________________

Fotposer

For meg er fotposer helt nødvendig på vinterturene. Fordelen med disse er at de er enkle, varme og veldig praktiske. Fotposene mine er de samme som Forsvaret bruker, to nummer for store. Jeg har klippt til to såler av et sånt svart sitteunderlag for ekstra isolasjonsevne. Når jeg skal slå leir trekker jeg bare fotposene over skiskoene, og da unngår jeg både å bli kald og våt på føttene. I tillegg har jeg puttet duntøfler oppi, noe som gjør fotposene veldig komfortable og føttene mine gode og varme. Tova ulltøfler vil også gjøre susen. Duntøflene kan også brukes i soveposen om natten.

Fryser ei, med forposer på leir (rimte nesten)
____________________________________________________________

Tørk turmaten din selv

Real Turmat og andre ferdig turmat-produkter kan ofte både bli ensformig og for lite næringsrikt på tur. Løsningen er å tørke turmaten din selv. Da reduserer du vekten og øker holdbarheten på matproduktene. Prosessen kan være litt tidkrevene, det trengs gjerne litt mer forbredelser, men tilgjengeld kan du glede deg til måltidene og redusert gassnivå i mage- og tarmområdet.

Rotgrønnsaker koker du i lett saltvann før det tørkes i stekeovnen. Varmluft, 70 grader med døren på gløtt i 7-8 timer.

Løk, purreløk og sopp stekes på samme måte i stekeovnen, men tar litt ferre timer.

Ved tørkning av kjøtt går det raskest med den type kjøtt som ikke innholder mye fett (fett harskner fortere). Velg kjøttrike pølser, finnebiff eller kylling i tynne skiver. Stek kjøttet først i stekepannen, før det tørkes i stekeovnen, med varmluft, 70 grader (eller lavere) med døren på gløtt til kjøttet er tørt. Hvis det trengs, tørker du kjøttet med litt tørkepapir underveis for å få bort fettet.

Bruk gjerne stekeovnen til mor og far. Da slipper du unna strømregningene og du slipper å rote på ditt eget kjøkken!

________________________________________________________________
Menskopp

Nei, menskopp er ikke ekkelt, og langt ifra uhygenisk. Det er både lettvint, praktisk og ikke minst miljøvennlig - særlig på tur! Ved mensturasjon putter man menskoppen inn i skjeden. Hvor lenge du kan ha den inne er avhengig av hvor kraftig mensturasjon du har. En annen fordel er at den lukter mindre. Ved bruk av bind eller tamponger vil blodet komme i kontakt med luft, noe som kan skape lukt. Menskoppen er mer skjermet for luft og det vil dermed bli mindre lukt. Du kan fint bruke den en hel dag uten å tømme den. En annen faktor er at bind og tamponger må du ha med deg i sekken - det er IKKE lov å kaste dette i naturen. FY! Å ha med brukte bind og tamponger i sekken gjør utpakkingen av sekken mindre hyggelig. KK.no skriver om menskopp her.

___________________________________________________________________________


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar