onsdag 2. april 2014

Midtre Ringstinden (2025 moh)


Lenge har jeg hatt en plan om å bestige Austre og Midtre Ringstinden så fort anledningen ville by seg. Nå som Siri utvidet Sogndalsbesøket med en dag, og yr meldte Ringstindvær, da var det ikke noe annet å gjøre enn å ta turen hjem til Hurrungane igjen.

Midtre og Store Ringstind i bakgrunnen.
Vi dro fra Sogndal ca. halv åtte og parkerte på Turtagrø litt over halv ni. Bgeynte å gå fra bilen ti på ni. Her var snøen virkelig hard å gå på. Etter to timers gange, satte vi oss ned i sola for en kjapp matbit med utsikt mot Ringstindane. Så gikk vi videre opp til Ringsbreen og Ringsskar. Vi tenkte at det ville være lurest å gå opp Austre Ringstinden (2002 moh) først, før sola gjorde snøen alt for våt. Vi byttet ut skiene med isøks og stegjern og begynte å klyve oppover sørryggen. Snøen var velig våt og det hadde gått mange små sørpeskred ned hele siden. Etter å ha gått ca. 100 høydemetere ble det enda brattere. Vi så ingen gode veier å gå opp og i tillegg til usikre snøforhold, etter våres vurdering, valgte vi å snu rett under toppen. Litt kjipt, men det var virkelig ikke verdt å ta en slik sjanse. Rundt oss var det flere små skred som gikk i solsteiken. 

Siri gjør seg klar for å bestige Midtre Ringstinden
Stølsmaradalstind
Dermed var det å ta på seg skiene igjen og gå ned Ringsskar og rundt Midtre Ringstinden (2025 moh), for så å ta på seg stegjernene igjen. Her var snøen helt anderledes. Hard og fast. Så kløyv vi opp vestryggen og i løpet av en time var vi endelig på toppen. Da hadde klokka allerede passert 1600. Vi hadde storslagen utsikt over Hurrungane og nøyt øybelikket en liten stund før returen ned til skiene. Vi brukte ca. en time ned igjen også, for enkelte parier var det både bratt og veldig hardt, så vi fikk ikke veldig godt feste med piggene. 

Siri, Ringstinden og Austbotntind
Obligatorisk "jeg-er-så-glad-for-å-være-på-toppen-bildet". Jaja, fint var det i alle fall. 

Siri gir Midtre Ringstinden tommel opp, med Storen og Dyrhaugstindane i bakgrunnen. 
Turen ned krevde litt mer konsentrasjon enn turen opp. 
Så var det bare å skli ned Ringsbreen og ut Ringsdalen. Jeg har aldri sklidd så bra u av dalen før. På grunn av den harde snøen klarte vi å holde en god høyde ut hele dalen og slapp å stake oss ut. Litt over sju var vi tilbake ved bilen igjen. Da hadde vi vært ute på tur i over ti timer. To sliten kroppen kjørte tilbake til Sogndal, tok seg en dusj og spiste litt middag, før de satte seg i bilen igjen og kjørte til Bergen. Kl 0200 kunne jeg endelig legge meg i armkroken til Espen. For en dag! #Solbrent.

Siri og Ringstindane
Se videoen under her:


Ruta våres:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar